Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
Logo Trygg akuttmedisin

Ved akutt sykdom må legevakta, ambulansen, AMK-sentralen og sykehuslegen samarbeide raskt og uten misforståelser.

Gjennom prosjektet «Trygg akuttmedisin» har alle sykehusene og alle kommunene i Nord-Norge nå blitt enige om felles rutiner for behandling av tre tidskritiske tilstander: hjerneslag, blodforgiftning og akutte brystsmerter (hjerteinfarkt). Nå skal helsepersonell fra hele landsdelen kurses i akutte situasjoner når det står om minutter mellom liv og død.

Jan Eskil Severinsen og Ingrid Bredesen Hangaas, Helse Nord RHF
Publisert 23.08.2024
Sist oppdatert 07.11.2024

Trygg akuttmedisin er et regionalt kvalitetsforbedringsprosjekt som nå skal innføre i kommune- og spesialisthelsetjenesten i hele Nord-Norge. 

Prosjektet har som mål å kvalitetssikre pasientbehandlingen og spare verdifull tid ved tre vanlige, tidskritiske akuttmedisinske tilstander: hjerneslag, akutt hjerteinfarkt og blodforgiftning (sepsis).  

Trygg akuttmedisin startet som et lokalt prosjekt ved Universitetsykehuset Nord-Norge og kommunene i deres område. Nå utvides prosjektet i en oppdatert og revidert utgave, og rulles ut også til Finnmarkssykehuset, Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset, og alle kommunene i deres områder. 

– Historisk

– Dette er historisk for den nordnorske helsetjenesten. Som første region i landet har vi klart å få på plass felles rutiner på tvers av hele primær- og spesialisthelsetjenesten. Jeg er overbevist om at dette vil føre til enda bedre behandling av akutt syke pasienter, sier fagdirektør i Helse Nord RHF Geir Tollåli og legger til: 

– Jeg vil rette en stor takk til alle de dyktige fagfolkene, på tvers av spesialist- og primærhelsetjenesten, som har stått på for å få dette til. 

Geir Tollåli
FORNØYD FAGDIREKTØR: – Som første region i landet har vi klart å få på plass felles rutiner på tvers av hele primær- og spesialisthelsetjenesten, sier Geir Tollåli.

Handlingsplaner, sjekklister og kurs

Prosjektet har som mål å få alle leddene i den akuttmedisinske kjeden – fra pasientens første kontakt med 113 til definitiv behandling inne på sykehuset – til å samarbeide enda raskere og enda bedre. Og det uavhengig hvor langt unna sykehuset man bor.

For å nå målene har prosjektet utviklet følgende nye hjelpemidler: 

  • Tre felles, tydelige handlingsplaner (prosedyrer) med forskningsbaserte tidsmål

  • Tre felles, tydelige sjekklister for teamarbeidet. Bruk av sjekklister for teamarbeidet i disse akuttsituasjonene er nytt. Systematisk bruk av sjekklister er hentet fra luftfarten og fra prosjektet "Trygg kirurgi". 

  • Nye kommunikasjonsplattformer som skal gjøre kommunikasjonen mellom partene bedre (flerpartssamtaler via nødnett/helse)

  • Felles tverrfaglig teamtrening (dagskurs/simulering/øvelser) skal bidra til bedre kommunikasjon og minske risikoen for tidsheft og misforståelser.
En person i rød skjorte
– Færre misforståelser og tidstyver

Thea Øijord, paramedisiner med base i Mo i Rana, er én av dem som skal ta i bruk de nye rutinene. Nærmest daglig rykker hun og kollegene ut til pasienter med mistanke om hjerneslag, akutt hjerteinfarkt eller blodforgiftning.

– Det er bra at vi nå får felles rutiner med de vi samarbeider om pasientene med. Jeg tror det vil føre til færre misforståelser og tidstyver. Det vil rett og slett kunne bidra til at vi kan jobbe enda raskere og bedre sammen, sier hun.

I løpet av høsten skal paramedisineren delta på kurs. Der skal hun trene på de nye rutinene sammen med alt fra legevaktsleger, sykepleiere på sykehjem, AMK-operatører og sykehusleger. Det ser hun frem til. 

– Det nytter ikke med gode rutiner dersom vi ikke trener på dem sammen, understreker Thea Øijord. 

Tre vanlige, tidskritiske akuttmedisinske tilstander

Hjerneslag, blodforgiftning og akutt hjerteinfarkt regnes som de mest vanlige akuttmedisinske tilstandene. 

–  Fellesnevnerne ved disse tilstandene er at pasientbehandlingen må skje raskt, og involverer flere nivåer og faggrupper i helsetjenesten samtidig. Alt fra kommunehelsetjenesten, ambulansetjenesten, nødmeldetjenesten (AMK) og akuttsykehus. Det som skjer før pasienten kommer til sykehus, er dessuten det viktigste for utfallet, forklarer overlege Mads Gilbert.

Med sin lange og brede erfaring fra akuttmedisin i landsdelen, har han bidratt sterkt inn i prosjektet fra dets spede start i 2015.

En mann med briller
LIVSVIKTIGE RUTINER:–  Nå er vi enige om hvordan vi skal behandle disse pasientene, hele veien fra hjemmet til sykehus, og det øker pasientsikkerheten samtidig som det gjør arbeidshverdagen tryggere for helsepersonell, sier overlege og prosjektets medisinskfaglige rådgiver Mads Gilbert.

Ca. antall hjerteinfarkt og hjerneslag i Nord-Norge i 2023

1900

Omtrent halvparten på hver.

Målet er å spare verdifull tid

– Selv om vi allerede har en veldig bra akuttberedskap og behandling i Helse Nord, er det jo likevel slik at det meste kan bli bedre, sier Gilbert og forklarer:

–  De aller fleste sykehus, sykehjem og ambulanser har prosedyrer for dette fra før. Problemet har vært at alle helsetjenestene har hver sin plan. Det kan føre til at helsepersonell i ulike ledd prioriterer forskjellig, eller jobber dobbelt. Da går livskritisk tid tapt. Nå får vi endelig felles felles prosedyrer for alle ledd i akuttkjedene for de vanligste, mest tidskritiske tilstandene.

Ryggraden er den gode lokale beredskapen

Dette er første gang vi er enige i hele Nord-Norge, fra kommunehelsetjenesten via ambulanse- og nødmeldetjenesten til de store sykehusene, hvordan vi skal gjøre dette og hvordan samhandle presist og effektivt til beste for både pasient og behandlingsteamene.

– Det er jo smått historisk. Nå er vi enige om hvordan vi skal behandle disse pasientene, hele veien fra hjemmet til sykehus, og det øker pasientsikkerheten samtidig som det gjør arbeidshverdagen langt tryggere for helsepersonell og akutt-teamene på vakt, poengterer Gilbert.

Han peker på en landsdel hvor det kan være både langt og kronglete å komme seg til sykehus.

–  Og i en slik landsdel er det ikke sykehus, helikopter eller fly som er ryggraden i helsetjenesten. Ryggraden er den gode lokale legevakten, kommunehelsetjenesten og bilambulansen i trygt samspill med luftambulansene og sykehusene. Da må hele kjeden nå følge samme prosedyrer og kommunisere forutsigbart når tiden er knapp og liv og helse står på spill med små tidsmarginer, understreker anestesilegen.

Fagfolkene skal øve sammen

Men selv fagmiljøene har blitt enige om felles prosesdyrer, betyr ikke det på noen måte at jobben er gjort. Nå skal det gjennomføres kurs, trening og øvelser i hele landsdelen - fra Finnmark i nord til Helgeland i sør. 

Deltakerne vil være blant andre legevaktsleger, sykepleiere på sykehjem, ambulansepersonell, AMK-operatører og spesialister i sykehusene. 

Siden Trygg akuttmedisin ble startet opp i UNN-området høsten 2019, har over 500 helsearbeidere vært på dagskurs. Og tilbakemeldingene er svært gode.  

Filmen er fra teamtrening på Finnsnes helsesenter og legevakt i Troms 2019 med lokale sykepleiere, leger og ambulansefagfolk. 

 

Tryggere helsearbeidere

– Det å ha gode felles prosedyrer er én ting, og det er vel og bra, men vi må også øve sammen . Vi kommer til å videreutvikle det øvingsopplegget vi har brukt til nå så hele landsdelen får glede av det, sier Stein Widding prosjektleder for Trygg akuttmedisin. 

Teamtrening, øvelser og kurs skal gjennomføres der hvor de ansatte jobber.

– Nå blir det også opp til helselederne der ute å sørge for å legge til rette for dette. Det blir et lederansvar å sørge for at hele kjeden sammen blir så gode som mulig. Og det tror jeg de vil, for dette er noe som vil gjøre alle helsearbeiderne der ute tryggere og bedre samtidig som vi bedrer pasientsikkerheten, sier Widding og legger til: 

– Til syvende og sist spiller det liten rolle hvor drillet spesialistene på sykehusene er dersom leddene som behandler pasienten i forkant ikke er det. Det er derfor det er så viktig at vi nå har disse felles prosedyrene, og ikke minst at teamene får tid og ressurser til å øve på disse.

En mann som står foran et vindu
ØVELSE GJØR MESTER: - Til syvende og sist spiller det liten rolle hvor drillet spesialistene i akuttmottaket er dersom leddene som behandler pasienten i forkant ikke er det, sier regional prosjektleder for Trygg akuttmedisin, Stein Widding.

 

En person som står på et sykehusrom
– Lagfølelsen økte

Silje A. Søreng, fastlege og assisterende kommunelege i Harstad. Var med på å rulle ut Trygg akuttmedisin i UNN Harstad og nabokommunene i 2020. En viktig del av jobben var å arrangere kurs med bred deltakelse fra alle leddene i den akuttmedisinske kjeden.   

– Det var en real opptur! Vi ble rett og slett tryggere, mer samstemte og lagfølelsen økte. Det er viktig når man står sammen i akutte situasjoner hvor det ofte står om minutter, forteller hun.

Siden oppstarten i 2020 har Søreng vært med å arrangere tre, fire årlige kurs i området. Hun er ikke i tvil om at øvingen har hatt effekt.

– Jeg merker stor forbedring fra gang til gang. Ting går rett og slett fortere, konstateter Søreng fra legekontoret, omgitt av både plakatene med prosedyrene og sjekklistene levert av Trygg akuttmedisin.

Den viktige AMK-sentralen

Finnmarkssykehuset og kommunene i deres nedslagsfelt, startet opp Trygg akuttmedisin sommeren 2023. Siden den gang har det vært holdt kurs over hele fylket. 

De som har koordinert øvelsene, er de ansatte ved akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Kirkenes. En AMK-operatør er en sykepleier eller ambulansearbeider som har fått spesifikk opplæring i å betjene nødsamtaler. De styrer også hvem som skal utføre og når ambulanseoppdragene skal utføres, og de setter hastegrad på de enkelte oppdrag. 

En gruppe mennesker som sitter ved datamaskiner
–  Det viktigste skjer før pasienten kommer til sykehuset

–  Det viktigste er det som skjer prehospitalt, altså før pasienten ankommer sykehuset. Ta for eksempel hjerteinnfarkt. Ved å gi pasienten prehospital trombolyse allerede i ambulansen, vil det bidra til at pasienten ikke bare overlever, men også får god livskvalitet, sier Robin Eliseussen.

Ambulansefagarbeideren, som til daglig jobber som AMK-operatør i Kirkenes, har vært instruktør på flere av Trygg akuttmedisin-kursene i Finnmark. 

–  Vi må ikke glemme at det er veldig lange avstander her i nord. Spesielt i Finnmark. Ofte tar det mange timer fra pasienten blir syk til den ankommer sykehuset, understreker han.

Hele Helgeland skal øve

På Helgeland startet Trygg akuttmedisin-kursene opp denne høsten.

– Jeg gleder meg veldig til vi nå skal i gang med kursene på Helgeland. De skal vi bruke til å øve og simulere og bli bedre sammen. Vi skal ha minst ett kurs i hver av de 18 kommunene på Helgeland, forteller Monica Storkjørren, overlege og lokal prosjektleder for Trygg akuttmedisin i Helgelandssykehuset.

Hun forteller at de vil tilpasse kursene etter lokale forhold og behov. 

– De nye rutinene er et stort løft for samhandlinga om pasientene. Og teamtrening og simulering er viktig for å lære oss disse. Det å trene sammen er rett og slett kjempeviktig, understreker Storkjørren som lover å gå ut med informasjon i god tid før kursene skal starte.

Monica Storkjørren
GLEDER SEG TIL KURS: - Vi skal ha minst ett kurs i hver av de 18 kommunene på Helgeland, sier Monica Storkjørren, overlege og lokal prosjektleder for Trygg akuttmedisin i Helgelandssykehuset.

Kurs også i Salten

Også i Salten-området planlegges det nå flere kurs.  

– Det første kurset arrangeres på Rognan 16. oktober. Her har man allerede et veldig godt miljø for samtrening mellom kommunehelsetjenesten og ambulansetjenesten. Nå skal resten av kjeden med AMK og sykehusleger involveres i treningen, sier Svein Arne Monsen, klinikksjef i Prehospital klinikk i Nordlandssykehuset. 

Han er også lokal prosjektleder for Trygg akuttmedisin i Nordlandssykehuset.

– Den lokale kurskomiteen er konstituert og godt i gang med planleggingen. Vi har valgt en modell der vi tilpasser kurset til hvordan det vil fungere best i det aktuelle området. En viktig del er at vi i etterkant av kurset skal evaluere og bli enige om hvordan øvelsene skal komme inn som en planlagt del av driften i kommunen og Nordlandssykehuset. Det fine er at vi allerede har signerte samarbeidsavtaler. Det planlegges ytterligere kurs i andre kommuner i høst, forteller Monsen.

En mann iført en gul jakke
–  For meg som legevaktslege er det en trygghet 

En som skal på kurs i Fauske kommune, er legevaktslege Gregory Hautois. Han mener det er viktig å fortsette den gode utviklingen som de akuttmedisinske tjenestene allerede har hatt gjennom mange år.  

–  Det er store endringer i samfunnet. Ikke bare demografiske, men også teknologiske.Trygg akuttmedisin er en viktig del av denne utviklingen. Vi er mange medlemmer i det viktige laget som utgjør den akuttmedisinske kjeden. Og det er svært viktig at vi i større grad enn før, kan både utvikle, trene på og ikke minst arbeide med prosedyrer i fellesskap, sier han og legger til:   

–  For meg som legevaktslege er det en trygghet å vite at alle vi som samarbeider tett rundt pasienter som trenger akutt helsehjelp, har en felles forståelse og felles kunnskap om den behandlingen vi skal tilby.   

Trygg akuttmedisin startet med en klage

Det hele startet med en klage som UNN mottok fra Aslak Hovde Lien, kommuneoverlege i daværende Lenvik kommune.

Kommunelegen pekte på flere områder som ikke fungerte bra i akuttmedisinske situasjoner: Manglende samhandling, mange ulike prosedyrer, dårlig organisering og ofte svak felles situasjonsforståelse i akuttsituasjoner. Dessuten var informasjonen fra UNN til førstelinjetjenestene dårlig ved innføring av nye eller endrede prosedyrer. Det ble også observert flere uheldige hendelser knyttet til dette.

Klagen førte til at det ble nedsatt et tverrfaglig utvalg som skulle konsentrere seg om å lage felles, evidens- og konsensusbaserte prosedyrer med tilhørende sjekklister og kommunikasjonsplattform for tre tidskritiske tilstander: akutte hjerteinfarkt, akutt hjerneslag og akutt sepsis.

Les mer om Trygg akuttmedisin

Trygg akuttmedisin er et regionalt kvalitetsforbedringsprosjekt. Målet er å kvalitetssikre pasientbehandlingen og spare verdifull tid ved tre vanlige, tidskritiske akuttmedisinske tilstander: sepsis, akutte brystsmerter og hjerneslag.

Prosedyrer, kurs og kontaktpersoner
Smilene ambulansearbeider inne i ambulanse sammen med pasient